piątek, 18 lipca 2014

Rodzinne przepisy: ryż z zielonym groszkiem i kurczakiem (lub indykiem)



Odkąd je odkryłam, to danie gości u mnie na stole co najmniej 2 razy w miesiącu, a głównie dlatego, że jest łatwe w przygotowaniu, pożywne i zjadane bez piśnięcia przez wszystkim członków rodziny. Nawet dla obrażonego na warzywa starszego Synka zielony groszek wygląda zachęcająco, a ryż i "biały sos" robią resztę roboty :) Tym razem przepis pochodzi z książki "Schnelles für Mutter und Kind (Kochen für Kinder)" Iry Könnig, czyli zbioru szybkich dań dla mamy i dziecka. Zwykle dla maluchów podana jest delikatniejsza propozycja tego samego dania, po czym mama odkłada dla siebie część posiłku i jakoś szczególnie ją przyprawia lub dodaje bardziej "dorosłe" składniki. Ja jednak to ryżowe danie jem w wersji dla dzieci, bo też mi smakuje, a roboty mniej ;)

Oto przepis na szybkie danie dla całej rodziny: ryż z zielonym groszkiem i kurczakiem.


Potrzebne składniki:
1. 2 torebki ryżu
2. Pół opakowania zamrożonego zielonego groszku
3. 2 duże piersi z kurczaka lub indyka (wypróbowałam obie wersje - obie się sprawdzają)
4. 1 cebula
5. 1 łyżeczka rosołku warzywnego
6. 100 gr śmietany (Schmand)
7. 1 łyżka mąki
8. Sól, pieprz i olej, którego znowu nie ma na zdjęciu :)
9. Może być jeszcze pół pęczku szczypiorku, marynowany zielony pieprz (ze słoika) oraz 3 łyżki wytrawnego wina białego (to opcja dodatkowa w wersji dla dorosłych)

Przepis:
1. Ryż zagotować. W tym czasie umyć, wysuszyć i pokroić na małe kawałki kurczaka. Można go polać olejem i przyprawić solą i pieprzem lub innymi przyprawami według smaku. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

Mięso przyprawiłam mieszanką ziół, solą i pieprzem

2. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić na nią przyprawionego kurczaka. Kiedy mięso się usmaży, wyjąć go z patelni i odłożyć na bok na jakąś miseczkę lub talerz. Dolać na patelnię odrobinę oleju i kiedy się on podgrzeje, wrzucić pokrojoną cebulę. 


3. Kiedy cebula się smaży, zagotować wodę i przyrządzić ok. 1 szklankę rosołku warzywnego. Takim gotowym wywarem zalać podsmażoną cebulę. Potem należy do tego dodać mąkę i śmietanę. Całość dokładnie wymieszać (można np. trzepaczką, żeby z mąki nie robiły się grudki) i gotować na małym ogniu ok. 5 min. 


4. Ok. 3 min. przed upływem czasu gotowania ryżu należy wrzucić do niego zielony groszek.
5. Szczypiorek umyć, drobno posiewać i razem z mięsem dodać do sosu. Ja zwykle szczypiorku nie używam, bo wtedy ulubiony "biały sos" robi się zielonkawy i mój niejadek zaczyna wybrzydzać, ale ze szczypiorkiem smakuje na pewno odrobinę intensywniej. 
6. Ryż i groszek odcedzić, zmieszać i wyłożyć na talerz. Polać sosem i na wierzchu ułożyć mięso. Dla małych dzieci kurczaka można dodatkowo pokroić na mniejsze kawałki.



7. W wersji dla dorosłych dodać do kurczaka i sosu posiekany pieprz oraz wino. Całość pogotować jeszcze ok. 1 min., a potem dosolić. Smakuje w obu wersjach! ;)

Czas przygotowania: ok. 30 min.
Stopień trudności: ★
Danie wegetariańskie: NIE
Pomoc dzieci: możliwa w stopniu ograniczonym (doprawianie mięsa, wrzucanie na patelnię poszczególnych składników)
Ilość osób: 4

★ - każdy da radę 
★★ - trochę pracy, ale się opłaca   
★★★ - dzieci trzeba zająć czymś ciekawym, a samemu zakasać rękawy

I - jak to mówi pewien wujek Ben - HAVE A RICE DAY! :)

4 komentarze:

  1. mniam :) to już mam pomysł na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm... dodałabym jeszcze marchewkę, aby było też kolorowo na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, czemu nie! Tylko marchewka wymaga dłuższego czasu gotowania niż zielony groszek...

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)